Balzamický ocet (aceto balsamico), který je znám také pod názvy balzamikový či balzámový ocet, se zrodil v italské Modeně. Jedná se o ocet vyráběný z moštu vinných hroznů. Díky své nezaměnitelné nasládlé a kořenité chuti si jej zamilujete. Skvěle se hodí nejen jako dochucovadlo do pokrmů a na čerstvou zeleninu. Výborně doplní i ovoce, sýry či marinády. S pomocí této kulinářské kořenící přísady dodáte vašim pokrmům jiskru.
Aby tento skvost obohatil pokrmy na vašem jídelním stole, potřebuje svůj čas. Stejně jako víno, zraje v dřevěných sudech k dokonalé chuti i balzamický ocet. Podle doby zrání můžeme balzamikový ocet rozdělit do tří skupin
Tepelnou úpravou by mohlo dojít k zásadnímu ovlivnění chuti a tak se tento ocet používá nejčastěji při přípravě studených pokrmů a lahůdek. Mezi italské speciality rozhodně patří aceto balsamico – extra staré (extra vecchio) servírované ve sklenici s ledem jako digestiv.