Cannelloni alla bolognese
Suroviny
• 600g mletého masa (vepřové a hovězí) • loupaná rajčata •rajčatový protlak • cannelloni • smetana • 2 menší cibule • 40 g strouhaný parmezán • olivový olej • kousek másla na vymazání pekáčku • oregáno • sůl • pepř
Příprava
Rozpálíme si olej a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Počkáme až zesklovatí a přidáme mleté maso. Osmahneme ze všech stran, osolíme, opepříme a přidáme oregáno. Poté si připravíme rajčata následujícím způsobem - z obou plechovek vyndáme rajčata a zbylý nálev si dáme do nějaké mísy. Rajčata zbavíme přebytečné šťávy a pokrájíme na menší kousky. Ta poté přidáme k masu - pořádně promícháme a ještě dochutíme solí. Můžeme přidat i trochu protlaku. Směs necháme odstát.
Na řadu přichází plnění trubiček - nejlépe je plnit je holýma rukama a natlačit dovnitř směs tak, aby byly trubičky plné. Poté je klademe těsně vedle sebe do pekáčku (záleží na velikosti - nám vyšly ještě na horní patro).
V závěrečné fázi vezmeme šťávu z rajčat, kterou smícháme se smetanou, přidáme trochu strouhaného parmezánu, osolíme a opepříme (ne moc, protože parmezán je dost aromatický). Vzniklou omáčkou polijeme cannelloni a dáme péct do trouby na 30-40 min na 200°C, poté můžeme snížit teplotu, než se utvoří kůrka (je třeba vrchní vrstvu otáčet, aby nebyly těstoviny nahoře tvrdé). 10 min před koncem posypeme zbylým parmezánem.
Čas přípravy: 40-50 minut
Porce: 4-5 osob