Ocet je rozhodně dlouholetým pokladem v domácnostech po celém světě. Jako schopný pomocník nám po boku slouží již od antiky. Ocet se běžně používá nejen jako dochucovadlo, ale také jako konzervační prostředek nejrůznějších potravin. V malém množství má blahodárné účinky na náš trávicí trakt, kterému napomáhá s těžko stravitelnými pokrmy. Italské octy by rozhodně neměly chybět na vašem jídelním stole. Jaký druh je váš nejoblíbenější?
Měli jste tu čest ochutnat všechny druhy octa? Mezi nejznámější patří pravděpodobně „aceto balsamico“, který známe i pod názvem balzamikový či balzamický ocet. Jeho typicky nasládlá chuť je spojena především s oblíbenou italskou kuchyní. Nesmíme však zapomínat na další druhy, mezi které jednoznačně patří ocet vinný, jablečný, rýžový či sladový, který se používá hlavně ve Velké Británii.
Výše zmíněné úsloví známe všichni a nikdo z nás jej nechce slyšet, proč ale? Ten, kdo je v kuchyni, jako doma se těmto slovům zasměje, protože ví, že bez kapky octa by některé pokrmy zkrátka nebyly tak lahodné. Co by byl křehký salát se sušenými rajčaty bez zálivky složené z olivového oleje a octa? Nic víc, než jen natrhaná zelenina. Říká se, že sůl je nad zlato. Který drahý kov se vyrovná octu?