Lasagne
Suroviny:
Masová omáčka:
• 300-500g mletého hovězího masa • 2 velké cibule • 4-5 silnějších plátků másla • 1 větší hrubě nastrouhaná mrkev • 1,5 kg krájených rajčat v konzervě • sůl • bazalka • muškátový oříšek • víno • olivový olej
Sýrová omáčka:
• 4-5 plátků másla • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky • 0,5 l mléka • sůl •
200-300g hrubě strouhaného sýra - nejlépe mozzarella •
Ostatní suroviny
• 1 krabičku - 500g lasagní • tj. asi 30ks plátků lasagní • 100g strouhaného sýra • nejlépe parmezánu • 200g mozzarelly nakrájené na plátky • bešamel • můžeme jej i připravit •
Příprava:
Lasagne se kladou na plech tvrdé suché, uděláme bešamel z více mléka a i rajčatovou omáčku necháme řidší.
Bešamelová omáčka - Ve středně velkém kastrolu rozpustíme máslo, stáhneme z ohně, přidáme mouku, řádně rozmícháme vařečkou, a postupně pomalu za stálého míchání přiléváme po jednotlivých naběračkách mléko, a po každé naběračce rozmícháme do hladka, aby nevznikly hrudky. Dáme zpátky na mírný oheň. Osolíme, přidáme případně trochu muškátového oříšku a za stálého míchání uvedeme do varu, pak vypneme. Tak připravíme bešamelovou omáčku. Do hotové omáčky vmícháme hrubě strouhanou mozzarellu.
Omáčka z mletého masa - V jiném, velkém kastrolu připravíme omáčku z mletého masa. Na cibulce a česneku, které jsme zpěnili na olivovém oleji, osmahneme nastrouhanou mrkev asi 4 min, přidáme 300g -500 g mletého masa, necháme za stálého míchání podusit, až se z masa vypaří všechna voda a jednotlivé kuličky se osmahnou do růžova, podlijeme sklenkou vína, mícháme až se víno vypaří a pak přidáme krájená rajčata. Za občasného míchání vaříme na slabém ohni asi půl hodiny, až šťáva zhoustne, pak přidáme čerstvou nebo sušenou bazalku, povaříme si 2 min. a vypneme. Tuto omáčku si můžeme připravit i den předem.
Pak vymažeme olivovým olejem velký plech s vyšším okrajem a budeme vrstvit lasagne. Na standardní plech do velké trouby se vejde 5 ks plátků na jednu vrstvu. Jako první dáme sýrovou bešamelovou omáčku, pak vrstvu lasagní, pak červenou omáčku s masem, pak znova lasagne, pak bešamelovou omáčku, na kterou naklademe slabší plátky mozzarelly, a kterou případně posypeme strouhaným parmezánem a pořád dokola. Povrch posypeme strouhaným sýrem.
V předehřáté troubě pečeme asi 20 min.
Nebo: Pokud si chceme vše zjednodušit, do velkého kastrolu s červenou omáčkou s mletým masem, částečně vychladlou, přimícháme postupně všechnu sýrovou omáčku a neustále mícháme. Nedáme na oheň, necháme vlažné, mozzarella by se jinak táhla, bylo by to jako velká žvýkačka. Takto smíchané dvě omáčky tvoří vlastně omáčku, která se v klasickém receptu na boloňské lasagne utvoří v troubě sama při zapečení, avšak takto je vše jednodušší a daleko rychleji se provádí kladení vrstev lasagní do pekáče či do porcelánových misek na zapékání. Pokud nemáme zrovna doma mleté maso, nic se neděje, je to dobré i bez použití mletého masa. Pokud chceme, můžeme místo toho přidat do bešamelové omáčky houby - buď lesní houby nebo žampiony, které jsme si předtím podusili zvlášť v kastrolku na trošce oleje. Důležité je, aby všechny omáčky byly řádně slané, upečené lasagne pak už nelze přisolovat.
Čas přípravy: 90-120 minut
Porce: 4-5 osob