Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Vyrábí se lisováním oliv. Jeho používání a konzumace je považována za zdraví prospěšnou, díky velkému množství vitamínů a antioxidantů. Olivový olej je dobře stravitelný, nezatěžuje náš organismus a má na něj naopak příznivý vliv. Napomáhá snižovat riziko vzniku vážných onemocnění srdce a prospívá i pleti a vlasům. Díky svým blahodárným účinkům je často popisován jako tekuté zlato. Posuďte sami.
Olivové oleje se obecně dělí na panenské, rafinované a směsi obou druhů. Za nejkvalitnější je považován olej panenský. Je lisován za studena a bez chemických přísad což z něj dělá zcela přírodního pomocníka v naší kuchyni. Jeho chuť a vlastnosti oceníte nejen při přípravě studené kuchyně. Bude i skvělým a zjemňujícím prvkem hotových pokrmů.
Pokud hledáte surovinu, která je zdravá, obsahuje velké množství vitamínů a hodí se takřka ke všemu, pak se obraťte na olivy. Jedná se o plod olivovníku, který roste velice dlouho. K produkci prvních plodů potřebuje až sedm let. Olivy posilují naši imunitu a zabraňují stárnutí naší pleti. Z toho důvodu se často používají také v kosmetice. Na trhu si v současné době můžeme vybrat z velkého množství druhů. Jaký druh je váš nejoblíbenější?